Tentang infoniei

…membentuk suatu mekanisma, bebas dan pengundi boleh mendapatkan informasi atau membuat pertanyaan berkenaan demokrasi dan pilihanraya. Sebuah inisiatif yang mendapat sokongan dari Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia

Antara Objektif dan fungsi infoNIEI ini adalah seperti berikut;

1) Talian InfoNIEI adalah talian untuk rakyat Malaysia mendapatkan maklumat secara langsung dan menawarkan perkhidmatan nasihat berkenaan dengan demokrasi dan pilihanraya . Pertanyaan boleh dibuat mengikut kaedah yang ditetapkan. Untuk maklumat lanjut tentang membuat pertanyaan sila klik disini. Setiap pertanyaan akan melalui proses berperingkat yang mengikut garis panduan dari Election Offences ACT 1954 (ACT5) dan International Electoral Standard.

2) Laman Web InfoNIEI didirikan sebagai sumber rujukan untuk para pengundi untuk mendapatkan maklumat komprehensif; sebagai ruang rujukan dan memberikan maklumat lanjut seperti membuat pertanyaan di talian InfoNIEI.

Antara fungsi pusat panggilan ini adalah seperti berikut;

1) Bertindak sebagai hotline bagi pemanggil untuk mendapatkan informasi yang berkaitan dengan demokrasi dan pilihanraya dalam tiga cara iaitu:

  • melalui  panggilan telefon
  • melalu sms dan
  • melalui email dan fax

2) Maklumat yang diterima dari orang ramai akan dianalisa terlebih dahulu dan disaring oleh sekretariat NIEI sebelum menyiapkan laporan

3) Laporan yang lahir dari data-data yang telah dianalisa dan disaring akan kami perpanjangkan kepada pihak SPR untuk tujuan kajian dan penelitian.

Pemanggil juga boleh memberi informasi kepada infoNIEI jika adanya kejadian salahlaku  pilihanraya. Untuk mengetahui proses dan cara memberi informasi ke pusat infoNIEI, sila rujuk:

Kaedah menghantar maklumat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s